Mindeværdige fester - kærligt kurateret af Elly’s Army

Festudvalget i Villa Kultur er meget mere end blot et udvalg. De er en hær - Ellys hær. Elly’s Army er en hær bestående af dedikerede medlemmer, der gennem kærlig kuratering, planlægger fester, der er lige i Ellys ånd. Elly var fruen i huset, da Henriques familien i 1920’erne levede kronede og festlige dage i den storslåede villa på Krausesvej. Det var i denne periode huset blev udstyret med balsal og vinkælder, hvor Elly elskede at invitere til store middagsselskaber og vilde udklædningsfester. Lokalerne danner stadig den dag i dag rammerne for diverse festligheder, herunder Villa Kulturs interne fester. 

Elly Henriques med sin mand og fire børn foran Krausesvej 3.


Trine Bruun , som har været en del af Elly’s Army, så længe det har eksisteret, kan ikke huske præcist, hvordan festudvalget opstod. Hun mener dog, at Villa Kulturs bestyrelse til et morgenmøde plantede idéen om et udvalg, der kunne arrangere fester i villaen for Villaens medlemmer. Det var kun et frø, som bestyrelsen plantede, da hensigten også var at lade udvalget gro organisk. Festudvalget er så at sige groet ud af medlemmerne, og får flere gange om året lov til at stå i fuldt flor.

Navnet Elly’s Army opstod meget passende i samarbejde under en fest, hvor temaet var 1920’erne og alle, uden forudgående planlægning, kom som familiemedlemmer af familien Henriques. Derfor blomstrede en lille hær ud af denne familiære stemning, og hæren har lige siden været med til at forme Villa Kulturs fester. Det er Elly’s Army - et navn, som er opstået til ære for Elly, hvis ånd, stadig sidder i festudvalgets planlægning, og sørger for at samtlige fester er værd at huske tilbage på.

Sommerfest 2019. Foto: Niels Vogensen

Jo mere engagement og energi, der er lagt i en fest, jo sjovere bliver det!
— Trine Bruun

Netop den familiære stemning og festudvalget er en vigtig del af Villa Kultur. Når man bliver medlem af Villa Kultur, får man ikke kun en kontorplads i smukke omgivelser, man forpligter sig også til et fællesskab. Et fællesskab, som både passes og plejes af Villa Kulturs sekretariat, men også lever og formerer sig helt uden inblandning. Dette er festudvalget et eksempel på. Trine Bruun fremhæver sammenholdet som den vigtigste grund til, at hun er en del af Elly’s Army. Hun fortæller, at her skabes rammerne til et åndehul i en travl hverdag, hvor alle kan mødes og puste ud i et festligt åndelag. Dog er det ikke blot over en øl og en fed sang på anlægget, for når der er fest i kalenderen i Villa Kultur, er intet overladt til tilfældighederne - “Jo mere engagement og energi, der er lagt i en fest, jo sjovere bliver det!”


FESTIVILLA sommerfest 2021.

Elly’s Army planlægger den årlige halloweenfest og sommerfest, og selvom det kun er det første, hvor udklædning er obligatorisk, kan kan man næsten ikke sige fest uden at sige udklædning i Villa Kultur. Om det så er en familienytårsfest med 1920’er tema, en sommerfest hvor temaet er FESTIVILLA festival eller en halloween fest, hvor uhyggen er i højsædet. Alle medlemmer tropper troligt op i så gennemtænkte og veludførte dragter, at der ikke er nogen tvivl om, at i denne villa sidder nogle af Danmarks mest kreative sjæle - også når de har fri. 


Når man træder ind i villaen, tænker man, at her må være spøgelser hele tiden, så én gang om året fester vi med dem.
— Trine Bruun

I fredags løb årets halloween af stablen, eller Villaween som det også kaldes blandt Villaens medlemmer. Her var alle kontorerne  forvandlet til uhyggelige scener, som kunne skræmme selv den mest erfarne gyserekspert. På bedste Tour De Chambre manér vandrede medlemmerne blandt andet fra en uddrivelse af onde ånder til coronasituationen i Sovjetunionen og endte på et sindsygehospital. Ifølge Felix Fleicher, Villa Kulturs programansvarlige, var der imponerende dedikation til dekorationen, hvilket ikke siger så lidt, når ordene kommer fra ham.  

Halloween 2021. Foto: Uffe Raupach

Halloween 2021. Foto: Uffe Raupach

Halloween 2019. Foto: Trine Bruun

Når det netop er en halloweenfest, festudvalget planlægger, skyldes det, at det spooky element passer godt til huset. På en mørk og blæsende efterårsaften er der ingen tvivl om, at huset gennem tiden har været vidne til lidt af hvert. Mange mennesker har sat deres spor og nogle er stadig synlige i dag. Så mens man kigger på gamle relieffer og sporadisk graffiti i kælderen, får man måske selskab af gamle beboere og gæster. Som Trine Bruun så fint beskriver det: “Når man træder ind i villaen, tænker man, at her må være spøgelser hele tiden, så én gang om året fester vi med dem.”

Halloween 2021. Foto: Uffe Raupach

Nogle siger, at man skal lære fra fortiden for at forstå og derved forme fremtiden. Elly’s Army har forstået, at den gamle villa på Krausesvej 3 er lavet til fest og farver, som bliver dyrket såvel som næret og Elly’s Army skal nok sørge for, at festerne vil runge i villaens vægge mange år fra nu af.

Tak til Elly’s Army, tak til vores festglade medlemmer og tak til Elly Henriques for den evige inspiration.

Previous
Previous

Vækst 3: “Self-sufficiency is a Scam!”

Next
Next

Franziska Hoppe: “Physics Envy”