Mød et medlem: Jonathan Filskov

Mød fotograf, Jonathan Filskov, fra Freitag Productions

Portræt af Jonathan Filskov

Jeg havde lyst til at udbygge mit netværk og møde andre iværksættere indenfor det kreative felt.

“Passion og iver for storytelling er drivkraften bag Freitag, og vi lægger derfor al vores energi i- og gør os umage med de opgaver, vi møder,” står der som noget af det første på Freitags hjemmeside.

Læs med, når Jonathan fortæller, hvordan Villaen har hjulpet Jonathan til at genfinde motivationen ved sit arbejde og hvordan, han tog springet fra en karriere som virolog til fotograf.

Jonathan har været en del af Villaen siden 2019, og husker her tilbage på sit første møde med Villaen og årsagen til, at det blev her, at Freitag skulle have sin base.

God læselyst.

Dronefoto fra ‘The Copenhagen Drone Book’, der udkommer i løbet af året.

Fortæl lidt om din baggrund og den rejse, du har været på, som fik dig til at starte dit eget?

Da jeg var 12 år gammel, forærede min morfar mig sit gamle, manuelle Pentax spejlreflekskamera. Siden har jeg været bidt af at fotografere. Til tider nørdede jeg med selv at fremkalde billeder i mørkekammer mens jeg i andre, længere perioder ikke rørte mit kamera. Mens jeg læste biologi, fik jeg af og til betalte fotoopgaver, så jeg oprettede CVR nummer og fik smag for idéen om at køre sit eget lille firma.

Tiden gik, jeg valgte en karriere indenfor vaccineforskning og virologi, og pludselig havde jeg også fået en søn og en datter. Min dreng er meget, meget udfordret, og selvom jeg havde stor fleksibilitet og forståelse på min arbejdsplads, var det for mig uforeneligt at fortsætte forskerkarrieren samtidig med at prioritere min familie så højt, som jeg nu engang gør. Og midt i det hele havde jeg nok også glemt mig selv. Så meget, at jeg ofte sad og arbejdede ved computeren efter børnene var puttet om aftenen, og først lukkede den sammen når de vågnede igen næste morgen. Jeg troede nok, at jeg var en helvedes karl, men på et tidspunkt knækkede filmen og jeg måtte sygemelde mig med stress et par måneder. Det var i denne periode at tanken om at starte op som selvstændig, indenfor foto og video, begyndte at spire. Da jeg kom tilbage på arbejde igen, havde jeg svært ved at genfinde motivationen til at arbejde i samme tempo som tidligere. Det var egentlig meget utilfredsstillende for mig, for jeg kan godt lide at dedikere mig fuldt ud, når jeg involverer mig i projekter. Så jeg blev mere og mere overbevist om, at jeg måtte sadle om, hvis ikke jeg skulle køre mig selv ned endnu engang. Ideen og lysten til at gå all-in som selvstændig voksede, og til sidst kunne jeg slet ikke slippe tanken. Inderst inde havde jeg for længst truffet beslutningen om at sige op, men jeg gik alligevel lige og afventede et halvt års tid, før jeg tog det store skridt.

Og så gjorde jeg det: jeg sagde sgu op! Selvom min chef forsikrede mig om, at jeg altid måtte vende tilbage til min arbejdsplads, lå jeg alligevel søvnløs de næste nætter og tænkte på projekter, økonomi og fremtiden. Og at jeg slet ikke havde noget netværk eller sparing indenfor det kreative miljø. Samtidig var jeg enormt lettet og glad for min beslutning, som føltes helt rigtig - og det gør den stadig i dag.

Dér hvor jeg kommer fra, kører man med projekter af 5-10 års varighed, og så skal man ikke forvente, at nogen hvisker én søde ord i ørene.

Hvad er det bedste og værste ved at være kreativ selvstændig?

Der er adskillige ting, der virkelig scorer højt ved at være selvstændig. Fleksibiliteten ved selv at kunne styre sin kalender og mængden af arbejdsopgaver, er helt klart noget af det, der vægter højest. Hold nu op, hvor jeg elsker alle de morgener, hvor man bare kan hygge med familien, aflevere børnene alt for sent og så tage ned på stranden og få sig en dukkert - og så videre på fisketur inden man henter børnene tidligt igen. Jeg vil ikke bytte det væk for noget andet i verden!

At arbejde med visuelle og kreative projekter er virkelig noget, jeg holder af, og det har jeg i den grad har savnet i mine tidligere jobs. Det er også gået op for mig, hvor tilfredsstillende det er at færdiggøre konkrete projekter og så komme videre til nye opgaver. Glade kunder er virkelig også noget af det bedste ved denne her branche! Dér hvor jeg kommer fra, kører man med projekter af 5-10 års varighed, og så skal man ikke forvente, at nogen hvisker én søde ord i ørene.

Det værste ved at være selvstændig er helt klart moms- og årsregnskab! Nøj, hvor er det nederen. At der heller ikke går løn ind på kontoen, når man holder ferie, har syge børn eller tager på fisketur er også noget, man lige skal vænne sig til.

Miniatureudgave af Toyota Landcruiser.


Hvordan har corona-krisen påvirket dit arbejde?

Der gik to måneder fra jeg havde kvittet jobbet til COVID-19 ramte Danmark. Det var måske ikke lige det mest heldige tidspunkt, men den følelse var jeg vist ikke ene om. Egentlig var det rigtig hyggeligt bare at tage nogle måneder fri med familien og tøffe rundt i DK uden at være hængt op med arbejde.

Nedlukningen gav mig faktisk også et par virkelig spændende opgaver i Afrika. Pga. rejserestriktioner måtte amerikanske NGO´er ikke sende deres videofolk afsted, så her så jeg mit snit til at rejse ud og være med på et spændende formidlingsprojekt omkring drikkevands-situationen i Tanzania.

Jeg blev helt blæst bagover af den varme, der er blandt Villaens beboere.

Hvorfor er du en del af villaen og hvad giver det dig?

Den første tid nød jeg friheden ved at sidde derhjemme og arbejde i boxershorts. Men efter nogen tid går glansen også af det, og jeg savnede virkelig nogle kolleger at sige “hej” til om morgenen. Jeg havde også lyst til at udbygge mit netværk og møde andre iværksættere indenfor det kreative felt. Ret hurtigt googlede jeg mig frem til Villaen, og jeg faldt helt pladask for de knirkende gulve, orangeriet og husets sjæl i det hele taget. Jeg har en fast plads oppe i gymnastiksalen, hvor jeg elsker at komme op og nørkle med mine billeder og video. Og så blev jeg helt blæst bagover af den varme, der er blandt Villaens beboere.

Lige fra første dag føler man sig bare så velkommen og man er med det samme en del af fælleskabet. Dét tror jeg er ret unikt for en arbejdsplads. Så jeg føler at Villaen, inklusive alle de gode folk, giver mig lyst og motivation til at komme afsted og være produktiv. Og få en god sludder over et par kopper kaffe. Via Villaens Co-Creation Workshops, som iøvrigt er et helt fantastisk initiativ, har jeg også teamet op med andre Villa-folk som jeg har haft nogle skønne samarbejder med.

Dronefoto fra ‘The Copenhagen Drone Book’, der udkommer i løbet af året.

En sjov anekdote eller minde fra Villaen?

Hmm, tror nok at Sommerfesten 21´ er mit sjoveste minde fra Villaen indtil videre. Hold nu kæft, det var en skæg fest, som dog sluttede alt for tidligt!

Hvad er du mest stolt af at have gjort/lavet?

Projekterne i Tanzania er nok noget af det mest givende arbejde, jeg har været en del af nogensinde. At være med til at dokumentere, hvordan implementering af rent drikkevand i flygtningelejre radikalt ændrer livsvilkårene for dets 130.000 beboere, er ikke til at sætte ord på. Selvom jeg ikke selv har gjort noget konkret for disse mennesker, er jeg stolt over at være ambassadør for dette vigtige arbejde.

Jeg finder inspiration ved at være i naturen. Efter en lang løbetur i skoven har jeg ofte projektidéer til et helt år.


Hvor finder du inspiration?

Jeg elsker at bladre i fotobøger og tage til fotoudstillinger. Efterhånden er jeg også begyndt at bladre på Instagram. Hold nu op, hvor findes der mange dygtige fotografer som bare kan trylle med et kamera - dét tænder min lyst til selv at kreere noget unikt. Jeg finder også inspiration ved at være i naturen. Efter en lang løbetur i skoven har jeg ofte projektidéer til et helt år.

Dit allerbedste råd til folk som drømmer om at gå selvstændig og forfølge deres drømme?

Gør det! Måske har man kun det ene liv!? Har man mulighed for det, tror jeg, at det kan være en god idé at lægge lidt penge til side, før man kaster sig ud i det. For mig har det givet ro i maven at vide, at ungerne derhjemme ikke skal flytte i campingvogn og gå sultne i seng, bare fordi farmand skulle realisere sit kreative jeg.

Dronefoto fra ‘The Copenhagen Drone Book’, der udkommer i løbet af året.


Nogle nye spændende projekter, som du kan løfte sløret for?

Lige nu arbejder jeg på en opgave for Toyota, hvor jeg tager fotos af deres nylancerede Landcruiser, bare i miniatureudgave. Bilen skal fremstå realistisk, men så er det meningen at seeren skal stoppe og se at der er noget helt galt. Det er et mega sjovt projekt, hvor jeg har nørdet igennem med kameraet ude i naturen og i Photoshop.

I øjeblikket arbejder jeg også videre med formidling af bæredygtige vandprojekter i Tanzania. Og så er jeg begyndt at savne forskningsverdenen en smule igen. Så jeg er så småt begyndt at arbejde lidt med fondsansøgninger og idéudvikling af projekter indenfor vaccine- og virusforskning.

Og så er der The Copenhagen Drone Book. En ven og jeg har arbejdet et års tid på en fotobog med dronebilleder taget over København. Vi har virkelig brugt meget tid på det projekt og vi mangler lige at lægge slutspurten ind for at få bogen gjort færdigt. Det bliver mega godt!

Miniatureudgave af Toyota Landcruiser.


Mange tak til Jonathan Filskov.

Hvis du vil følge med i Jonathans og Freitags arbejde, kan du tjekke dem ud på deres hjemmeside og Instagram.

Previous
Previous

Jamilla Mahmoud: “Meshmerized”

Next
Next

Vækst 3: “Self-sufficiency is a Scam!”